Belangrijke informatie

Hierbij een overzicht van belangrijke informatie:

Noodzaak voor nacontrole
Praktijk Groenveld streeft ernaar om een zo goed mogelijke product te geven en zal na levering van de kousen binnen drie weken contact met u opnemen of de kousen aan uw verwachting voldoen en of er eventuele verbeteringen kunnen worden toegepast. Dit zal altijd met de cliënt in overleg worden gedaan.

 

Garantie
De leverancier geeft op gebreken van therapeutische elastische kousen een garantie van 3 maanden na aflevering. De garantie geldt alleen wanneer er sprake is van normaal gebruik. Zie ook de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en gebruik de aantrekhulpmiddelen zoals een glijkous/zak/handschoenen om schade door een externe factor te voorkomen. (bijv. ladders) De pasvorm wordt gegarandeerd voor 1 maand na aflevering. Het advies is dan ook om nieuwe kousen direct na aflevering te gaan dragen.

Er wordt geen garantie gegeven wanneer het gebrek veroorzaakt is door normale slijtage, medische veranderingen of onzorgvuldig gebruik.

 

Vergoedingsmogelijkheden
De therapeutische elastische kousen worden door de meeste ziektekosten verzekeraars vergoed. Voor elke kous geldt een minimale gebruikstermijn van 12 maanden per twee (paar) kousen, afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.

 

Hoe moeten de kousen worden onderhouden
De kousen kunnen het beste dagelijks worden gewassen met lauwwarm water en een fijnwasmiddel of in de wasmachine volgens de wasvoorschriften in de bijsluiter. Na het wassen dient u de kousen goed te spoelen om alle zeepresten te verwijderen. Rol vervolgens de kous droog in een handdoek tot het overtollige water eruit is. NIET WRINGEN. Het drogen van de kous mag niet in de zon of nabij een warmtebron. Warmtebronnen tasten de elastische draden aan. Tevens mag de kous niet in contakt komen met vette zalven , bodylotions of andere vette substanties.

Bij het leveren van de elastische kousen wordt uitleg gegeven omtrent het aan- en uittrekken. Daarnaast is het altijd raadzaam om rubberen handschoenen te gebruiken, zodat een betere grip op de kousen wordt verkregen. Bovendien wordt op deze manier het weefsel van de kousen tegen scherpe nagels beschermd. Daarnaast kan advies worden gegeven over speciale hulpmiddelen die het aan- en uittrekken eenvoudiger maken. Verder verwijzen wij u naar de fabriekantinformatie die bij de kousen is bijgesloten.

 

Mogen de kousen ook tijdens het sporten worden gedragen
Tijdens het sporten hoeven de kousen niet gedragen te worden. Door de inspanning en het aanspannen van de kuitspieren regelt het lichaam zelf de bloedcirculatie en voegt de elastische kous over het algemeen weinig toe. Overigens heeft onderzoek bij marathonlopers aangetoond dat het dragen van elastische kousen tot de knie de sportieve prestaties wel verbeteren.

 

Hoe gebruik ik een aantrekhulp
Gemakkelijker gaat het aantrekken met een aantrekhulp, easy-slide genaamd. Deze doet u vóór het aantrekken om de arm, waardoor deze gladder wordt. Dit beschermt de kous tegen scherpe nagels. Het aantrekken van de elastische kous gaat nu veel gemakkelijker.

Als de kous goed op de arm zit, trekt u de easy-slide aan de lus van u af, onder de therapeutische elastische kous vandaan. Dit kan met bijvoorbeeld een deurknop, maar het kan ook met de voet.

Een voorbeeld van hoe dit hulpmiddel werkt, is te zien op de website www.arion-group.com onder easy products en easy slide. De afbeeldingen zijn van een beenkous, maar de werking aan de arm is dezelfde. De easy-slide is verkrijgbaar in twee maten, maar kan zonodig ook op maat worden gemaakt. Het middel wordt verkocht in thuiszorgwinkels.

Het gebruik van de easy-slide vergemakkelijkt het aantrekken en het verlengt de levensduur van de kous omdat er minder aan de kous hoeft te worden getrokken en gesjord om hem op zijn plaats te krijgen.

Bekijk de video:

 

Voor het aan en uittrekken van een elastische kous zijn er meerdere aantrekhulpmiddelen die helemaal of gedeeltelijk door uw zorgverzekering worden vergoed. Het is van belang dat u hierin door ons word geadviseerd welke aantrekhulp het beste in uw situatie bij u passend is. Onderstaande filmpjes kunt u even bekijken. 

 

 

Wat is de levensduur van elastische kousen
Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld. Therapeutische elastische kousen hebben, ook als u de kousen niet draagt, een beperkte levensduur. Zodra u nieuwe kousen heeft, dient u deze daarom direct te gaan dragen. Indien u meerdere (paren) kousen verstrekt zijn, dient u deze om en om te dragen. Een garantieperiode van 6 maanden op pasvorm en productkwaliteit, gerekend vanaf de aankoopdatum is gebruikelijk.

 

Klachtenregeling
Ondanks dat wij ons best doen u zo goed mogelijk van dienst te zijn, kan het voorkomen dat u een klacht heeft. Om uw klacht goed en snel in behandeling te kunnen nemen, verzoeken wij u vriendelijk om uw klacht per e-mail of per post (Postbus 224 3840AE Harderwijk) te sturen. Vermeld hierbij duidelijk uw naam, contactgegevens en geboortedatum. Wij streven ernaar om binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op te nemen.

Klachtencommissie
Bij de klachtencommissie van erisietsmisgegaan.nl kunt u terecht als u een klacht heeft, waar u met uw zorgverlener en leverancier van uw therapeutische elastische kousen of andere compressiemiddelen niet uitkomt. De klachtencommissie is onpartijdig en deskundig en zal u bijstaan door bemiddeling.


Uw klacht
Heeft u een klacht dan is het belangrijk dat u deze eerst met de leverancier van uw therapeutische elastische kousen of andere compressiemiddelen probeert op te lossen. Lukt dit uiteindelijk niet, dan kunt u uw klacht schriftelijk indienen via de website www.erisietsmisgegaan.nl In deze klachtregeling wordt stap voor stap beschreven wat u als cliënt kunt doen, wat u als zorgaanbieder kunt doen en wat wij voor u kunnen doen om de onvrede weg te nemen. (Fase 1). Mocht dat niet lukken, cliënt en zorgverlener te begeleiden bij het zo snel en prettig mogelijk bereken van een voor beiden aanvaardbare oplossing (Fase 2). Zodat er weer vertrouwen is en u met elkaar verder kunt. Mocht dat allemaal niet lukken, dan faciliteren wij een geschillencommissie. Het hele proces zoals dat in deze klachtenregeling wordt beschreven, tot en met de beslissing van de geschillencommissie, voldoet aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

 

Patiëntenorganisaties
Stichting werkgroep lymfoedeem 0513-624979 of 033-4751564
Diabetesvereniging Nederland 033-4630566
Trombose stichting Nederland 070-3247177


Patiëntenverenigingen

Harteraad.nl
Harteraad komt op voor de belangen van 1,7 miljoen mensen met een hart-en vaataandoening.
Tel: 088 1111661
https://www.harteraad.nl

Lymfe en lipoedeem patiënten
Het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem, NLNet, is er voor mensen die leven met lymfoedeem en/of lipoedeem en hun naasten. We organiseren lotgenotencontact, voorzien betrokkenen van informatie richting en komen op voor de belangen van mensen die leven met lymfoedeem en/of lipoedeem en hun naasten.
Tel: 033 247 14 65
E-mail: info@lymfoedeem.nl
www.lymfoedeem.nl

Trombose informatie
Jaarlijks komen zo'n 35.000 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. In veel gevallen komt dit door trombose; een ongewenst bloedstolsel. Daarnaast krijgen veel mensen met hartkwalen zoals boezemfibrilleren preventief medicijnen om trombose te voorkomen. Door u en anderen te informeren kunnen we levens redden.
Tel: 071 561 77 17
E-mail: tsn@trombosestichting.nl

 

Praktijk Groeneveld

Johanniterlaan 3
3841 DS Harderwijk
Tel:   0341-423154
Mob: 06-21547574